Hatten av för taket är på!

Nu kan det regna nästan hur mycket det vill, för presenningar har blivit ersatta av ett riktigt tak.

  
Första steget var masonit skivor som lades på takstolarna som vindskydd. De hänger ner ett par centimeter mellan varje takstol. Detta är viktigt ifall vatten av någon anledning skulle läcka genom dem övre lagren rinner bort från skarvarna och så småningom av från taket.

 
Här är redan råsponten och underlagspapp lagd. Även vinduken är monterad, inget mer regn in i huset, Wop! Glömde fotografera just de momenten dock. Innan man lägger på råsponten så spikar man läkter på masoniten där takstolarna är. Nu har man en luftspalt så att taket kan andas. På med råsponten. Jag körde med skivor som är som sex eller sju stycken brädor på samma gång. De är dock dyrare sett till kvadratmeter. Men det var väldigt smidigt. På med underlagspappen och taket är säkrat mot regn. Lämnas råsponten utan fuktskydd blir den som en solfjäder, den vänder och vrider på sig. 

     
Ett nytt vad jag vet system för att fästa ytpappen är med skruvar med brickor. Underlagspappen är fäst med pappspik. Även om vi var två som spikade så gick det tre gånger snabbare att ensam skruva dit alla skruvar. 

 Bild på nästan färdiga taket. Blev några våder över som skars till för att passa nocken. Nu ska vindskivor på för ändarna och lite annat smått så är det klart. 

Finns nog fler nybörjare som jag själv som läser detta. Vet hur läskigt det är med ett sådant här kritiskt moment som taket. Det är inte kul om det läcker in. Fear not. Instruktionerna är så välgjorda att till och med nån med tummen mitt i handen skulle klara av det. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s