Varför ett hus på hjul?

”Varför köper du inte bara en husvagn?” har flera personer frågat mig.

Du kan ju jämföra själv, en plastig husvagn eller en trästuga. Jag föll för andra alternativet, en husvagn kändes aldrig som ett alternativ. Alldeles för mycket problem med vattenskador och mögel. Hela konstruktionen är av ”döda” material som inte reagerar särskilt bra med den fukt som kommer från vår utandning.

Hela konstruktionen i mitt hus kommer andas, visst det finns komponenter av plast som vissa tätningsmedel och vindskyddet och andra mindre komponenter.

Städning

Idag är jag väldigt dålig på att hålla ordning och reda, städning generellt. Krävs att jag ska ha hem folk för att storstädning ska ske. Bor i en trea men använder endast största rummet och slipper på så vis städa de andra rummen lika ofta. På åtta kvadrat med loft på extra 4 kvadratmeter kan man inte lämna saker framme, allting måste tillbaka till sin egen plats efter användning. När man är klar får man lägga tillbaka det i sin låda, oavsett om det är vinterjackan på våren eller systemkameran.

Resurssnålt

Kostnaden och materialåtgången för att hus på hjul är minimalt. Bygger du för stort får du inte köra med det utan dispens och följebil och till slut blir det omöjligt att vara rörlig. Uppvärmningen blir billigare, mindre ved/el för att värma upp de kubikmeter luft som det blir. Kommer inte finnas rinnande vatten i den bemärkelsen att det går ett rör från en pump fram till kranen. Kommer bäras in i dunkar och antingen användas med hjälp av gravitationen eller fotpump. Sedan ett simpelt avlopp ut till närmsta dike, endast miljövänlig tvål och diskmedel kommer användas. Beroende på mina prioriteringar i framtiden och möjligheter blir det antingen nätuppkoppling från 230 uttag eller solceller på taket. Drömmen är ju solceller, med tanke på miljövinsten. Oavsett om det det från nätet eller solceller jag får min energi från tänker jag att om värmen kommer ved är det inte mycket annat som drar energi utöver matlagning/förvaring, ledlampor och dator/mobil. Självklart blir lättare att hushålla med elektricitet om man måste förlita sig på att solen laddar batterierna.

Kostnad och mobilitet

Som det ser ut nu, har jag kommit upp i en kostnad av runt 23 tusen kronor. Räknar med att det landar på 35 tusen. Men det ovisst i nuläget. Ibland hittar man saker till ett billigare pris än man räknat med, fönstren fick jag gratis, skulle nog kostat runt 5 tusen nya. Sedan är nog största kostnaden om man anställer en snickare att göra byggandet. Har inte någon större koll personligen än att det är dyrt, eftersom det var aldrig ett alternativ med min budget.

Tid över

Just nu tar bygget upp tid och självklart kommer det krävas underhåll i framtiden. Det hade jag sluppit om jag valt lägenhet. Men då hade jag fått jobba desto hårdare för att betala hyran. Är man händig nog att bygga ett hus kan man också underhålla det. Det som kommer närmast i framtiden är att måla och tvätta panelen. Om 10 år kommer jag med största sannolikhet behöva åtgärda taket, det slits hårt av solens uv strålar. Antagligen kommer jag lägga på plåt.

Mer rörlighet/flexibilitet

Just nu har jag ingen egen mark eller tomt. Jag vet inte vart jag vill studera i framtiden. Om det inte är alltför långt kan jag ta med huset till studieorten och ha ett billigt studentboende.

Annonser

2 reaktioner på ”Varför ett hus på hjul?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s